Floating Liquefied Natural Gas (FLNG) is een toepassing van het bekendere Liquefied Natural Gas (LNG). LNG-fabrieken koelen aardgas tot -162 graden Celsius. Dat maakt het gas vloeibaar en zo’n zeshonderd keer kleiner zodat het makkelijker in grote hoeveelheden te vervoeren is.
FLNG is simpel gezegd een drijvende LNG-fabriek op zee. Het is een echte one-stop-shop: op dat ene bouwwerk gebeurt het allemaal. Een proces waarbij normaal gesproken een productiefaciliteit, diverse pijpleidingen en een LNG-exportfabriek gemoeid zijn, vindt nu plaats op één FLNG-complex. Innovatief, dat zeker. Maar waarom?
Op de eerste plaats omdat dankzij FLNG, productie kan plaatsvinden van velden die klein zijn of ver weg liggen van land. Productie van deze aardgasvelden is normaal gesproken economisch niet haalbaar. Het aardgas blijft dan achter en krijgt het stempel stranded gas. Er bestaat wereldwijd ontzettend veel stranded gas. In Canada, Rusland en Australië bijvoorbeeld. De hoeveelheid ervan maakt het voor Shell aantrekkelijk oplossingen te verzinnen om het stranded gas te kunnen produceren. FLNG is zo’n oplossing.
Pijpleidingen zijn kostbaar. De afstand aardgasveld tot afzetmarkt of aardgasveld tot LNG-fabriek kan daarom niet te lang zijn. Ook het bouwen van een LNG-fabriek is kostbaar. Een aardgasveld moet daarom groot genoeg zijn om de bouw te rechtvaardigen. FLNG heeft hier geen last van. Het drijvende bouwwerk kan verplaatst worden en is op meerdere plekken in te zetten. Bovendien komen er veel minder pijpleidingen aan te pas.
Lees het hele artikel in Venster, het relatiemagazine van Shell Nederland.